perjantai 1. huhtikuuta 2011

Väliyhteenvedon paikka!

Nyt on blogin pitoa takana reilu kuukausi ja tämä on kymmenes postaus. Tähän väliin sopii lyhyt (korjaus: melko pitkä) väliyhteenveto.

Miten blogi alkoi?
Opiskelen siis yliopistolla terveyden edistämistä ja opintoihin on kuulunut myös ravitsemusneuvontaa. Ennen blogin perustamista olin keskustellut parin vanhan kaverin kanssa ravitsemuksesta ja ravitsemustieteestä ja sovittiin että voisin lähettää sähköpostitse nipun linkkejä mielestäni hyviin artikkeleihin ja laadukkaisiin ravitsemusblogeihin, joihin olin netissä törmännyt. Aika moni tuntuu viime aikoina netissä seurailleen erilaisia ravitsemukseen liittyviä keskusteluita ja etenkin kaikenlaisia superfood-blogeja, mutta vaikuttaa siltä että myös vähän tieteellisempää ravitsemuspohdintaa halutaan lukea. Onneksi olin löytänyt tällaisiakin blogeja.

Olin kirjoittamassa lupaamaani sähköpostia, kun hetken mielijohteesta päädyin itsekin perustamaan blogin johon sitten kirjoitin niitten lupaamieni linkkien listaamisen jälkeen vielä vähän muutakin. Aika nopeasti tajusin että blogi voisi itse asiassa olla opiskelijalle tosi hyvä väline opintojen tueksi. Voisin laittaa opinnoista vastaantulevia ajatuksia ylös ja samalla saada jäsenneltyä omia ajatuksia. Tulisi tieteellisen kirjoittamisen lisäksi harjoiteltua myös vähän vapaampaa kirjoittamista ja tiivistämistä. Ja voisin jopa saada kommentteja kirjoituksiini.

Kuukausi takana blogia
Löysin eilen omalta blogger-välilehdeltäni tilastoja sivuistani (en aiemmin tiennyt tällaisten tilastojen olemassaolosta, kun en oikeen vieläkään ole jaksanut perehtyä tuohon tekniseen puoleen). Oli aika hämmentävää huomata että blogiini on viimeisen kuukauden aikana tullut yli 1100 sisääntuloa. Tekstejäni on näköjään myös jonkin verran linkitetty eteenpäin ja jaettu facebookissa. Erityisen mukavaa on että joitain tekstejäni on myös kommentoitu. Kommentteja toivon ehdottomasti jatkossakin! Epäilen vahvasti että jotkut ajatuksistani ovat melko tyhmiä ja fiksun lukijan moraalinen velvollisuus on oikoa ja kyseenalaistaa ainakin niitä kaikkein epäloogisimpia päätelmiä.

Vähän lisää taustatietoa mystisestä LingLingistä
31-vuotta. Mies. Pohjakoulutukseltaan KTM. Ollut aiemmin töissä viestintätehtävissä rahoitusalalla. Nykyisin lähes päätoiminen terveystieteiden opiskelija. Tieteellinen maailmankuva. Pitää hyvästä ruoasta. Rakastaa hyvää musiikkia ja harrastaa myös lenkkeilyä. Ehkä vähän nörtti. Melko kiltti. Perheeseen kuuluu avovaimo. Ei kotieläimiä.

Miksi huutelen nimimerkin takaa?
Kirjoitan nimimerkin takaa, koska näin tekstiä tulee paremmin. Minun tapauksessa nimimerkin vaikutusta voisi verrata esim. siihen kun joku yrittää vähän huonosti hallitsemalla vieraalla kielellä selittää jotain asiaa. Silloin tulee vähän kuin vahingossa käytettyä vähän isompia superlatiiveja ja asiat tulee sanottua suoremmin. Ihan sama nimimerkin kanssa. Ei tule kirjoittaessa mietittyä niin paljon mitä lukija nyt ajattelee juuri minusta ja miten tämäkin epämääräinen teksti voi vaikuttaa vaikkapa työuraani. Ehkä tämä minun tapauksessa auttaa tuottamaan parempaa tekstiä. Tai oikeastaan tällaista julkista blogitekstiä ylipäätänsä.

Blogin tulevaisuus
Aion jatkaa. Ehdottomasti! Tämä on ollut sekä opettavaista että palkitsevaa. Aikaakin tämä on vienyt, mutta ihan oikeasti olen oppinut tosi paljon, joten opiskelijalle se on ollut ihan fiksusti käytettyä aikaa. Suosittelen lämpimästi kaikille.

Jatkossa postauksieni aiheet tulevat varmaankin heijastelemaan aika paljon aina meneillä olevan kurssin teemoja ja sitten väliin ehkä tulee jotain pohdintoja ajankohtaista teemoista. Tarkoitus on myös vähän enemmän ottaa myös muita terveysteemoja käsittelyyn kuin ravitsemusta. Ajoittain tuntuu että muut asiat jää terveyskeskustelussa vähän liikaa ravitsemuksen varjoon. ”Olet mitä syöt” on mun mielestä yksi maailman kahdesta oudoimmasta sananlaskusta. (se toinen on: ”mikä ei tapa, vahvistaa”)

Tekstini tulevat varmasti jatkossakin olemaan lähinnä kolumnityylisiä opiskelijan pohdintoja. Toivottavasti aiheskaala tulee olemaan laaja, enkä aina vaan jankuta niistä samoista asioista...

Muuta
Varsinaisia syömisvinkkejä ei tulevat postaukseni varmasti tule kovin paljon sisältämään. Ravitsemusblogajia tuntuu onneksi tulevan lisää ja asiakastyötä tekevät koulutetut ravitsemusterapeutit Patrik Borg ja Anette Palssa ovat näköjään myös alkaneet pitää omia blogeja tahoillaan. Toistaiseksi hekin ovat päätyneet teksteissään lähinnä filosofoimaan, mutta toivottavasti jatkossa tulee lisää konkreettisia vinkkejä niitä kaipaaville. Patrikin kirjan Rentoa painonhallintaa olen lukenut, ja siinä oli mun mielestä hyvä lähestyminen syömiseen (melkein kaikesta olin hänen kansaan samaa mieltä). Aneteltakin on juuri tullut kirja keventäjä hallitsee syömistä, mutta siihen en ole ehtinyt tutustua. Blogipostaukset on mun mielestä ollut pääasiassa hyviä.

Lopuksi
Omien vanhojen kouluaineiden lukeminen on aivan mahtavaa puuhaa. Toivon että niitä ala- ja yläasteaikaisia olisi enemmän säilössä. Toivottavasti voin 70-vuotiaana 6000 postauksen jälkeen palata näihin ensimmäisiin blogiteksteihini ja nauraa itselleni ja 2010-luvulle. Ajalle, jolloin kukaan ei ollut vielä kuullut Å13-vitamiinista tai klerodiflaudiinista. Tai tuskin silloin mitään blogeja enää pidetään. Aika näyttää.

7 kommenttia:

  1. Tekstisi on mukavaa luettavaa. Toivottavasti kirjoittaminen on sinulle antoisaa myös jatkossa!

    VastaaPoista
  2. Ymmärrän nimimerkillä esiintymistä, koska itsekin aloin kirjoitella nettiin ravitsemusasioista ensin nimimerkillä, vaikkakaan en silloin vielä blogia. Suosittelen silti nimellä esiintymistä. :-)

    VastaaPoista
  3. Kiitos kommenteista ja rokaisusta jatkaa kirjoittamista.

    Juhana: Kaapista ulos tuleminen on toki edelleen mahdollista tulevaisuudessa. Taustatiedot olenkin jo itsestäni antanut, joten jotain kuvaa kirjoitusten taustalla olevasta henkilöstä jo saa. Nimimerkin varjossakin lupaan käyttäytyä siivosti ja voisinkin vaikka samalla vähän yrittää osoittaa, ettei nimimerkillä esiintymisen aina tarvitse tarkoittaa agressiivista huutelua ja vihakirjoittelua.

    VastaaPoista
  4. Mäkin suosittelen omalla nimellä toimimista, ainakin jossain vaiheessa. Sosiaalisessa mediassa voi luoda oikeasti hyödyllisiä verkostoja - jotka realisoituvat työelämässä.

    Itselläni oli opiskeluaikoina blogi, jonka olen nyttemmin poistanut. Ne ei olleet kyllä näin tasokkaita juttuja kuin sulla, vaan sitä sun tätä. Toki ymmärrän että opiskeluvaiheessa blogia voi pitää enemmän kokeilualustana. Mutta jos jossain vaiheessa haluaa luoda näkyvää asiantuntijaroolia - mikä näiden kirjoituksen perusteella kannattaa - voi olla hyödyllistä toimia omalla nimellä.

    VastaaPoista
  5. Toivoisin että omalla nimellä kirjoittamisen kulttuuri leviäisi Suomeen, vaikka olemmekin vähän arkoja internetissä esiintymisen kanssa. Kuitenkin hienojen kirjoitusten (kuten nämä sinun ovat) julkaiseminen rakentaa asiantuntijan asemaa. Lisäksi tällainen toiminta auttaa solmimaan hyviä kontakteja.

    Jokainen tulee toki ulos puskista siinä vaiheessa, kun on valmis. Jään seuraamaan innolla edesottamuksiasi ja oppimaan loistavista pohdinnoistasi.

    VastaaPoista
  6. Kiitos kannustuksesta myös Jannelle ja Hannalle!

    VastaaPoista