torstai 14. huhtikuuta 2011

Kaava haussa

Helsingin kauppakorkeakoulun brändiprofessori Mai Anttilan vuosituhannen alun markkinoinnin luennoilta minulle on jäänyt päällimmäisenä mieleen Anttilan usein toistelema kaupantekijän kultainen ohjenuora; ns. KISS-periaate. KISS on lyhenne englanninkielen sanoista Keep it Simple and Stupid. Liike-elämässä meitä suomalaisia usein moititaan kyvyttömyydestä konseptoida ja yksinkertaistaa. Insinööritaito ja tuotekehitys meillä on maailman huippua, mutta puhumme asioista monimutkaisesti, emmekä oikein osaa viestiä tuotehyötyjä niin että potentiaaliset ostajat innostuisivat. Teollisuuden lippulaivamme Nokiankin viime aikainen sähläys johtuu monen mielestä juuri tästä.

Janne Huovila pohdiskeli blogissaan yliyksinkertaistavia ravitsemusuutisia ja ortopedi Antti Heikkilän huikeaa nousua Suomen terveysmessiaaksi. Ravitsemustieteilijät ymmärrettävistä syistä karsastavat mediassa esiintyviä liiallisia tutkimusyksinkertaistuksia, ja vaikken ravitsemustieteilijä itse olekaan, minuakin kieltämättä hämmentää jos uutisessa sanotaan jonkun tutkimuksen osoittavan jotain mitä se ei oikeasti osoita. Ei sellainen ole millään mittarilla mitattuna laadukasta journalismia.

Ylimääräisistä kiloistaan eroon haluava ihminen kuitenkin kaipaa epämääräisten ja alati vaihtuvien tutkimustulosten sijaan kipeästi yksinkertaisia ohjeita siitä miten syödä. Viime aikoina yhä useampi on kahvipöytäkeskusteluiden perusteella päättänyt hylätä viralliset ravitsemussuositukset ja uusi kaava on nyt haussa. Mieluimmin tietenkin kaava jota on helppo noudattaa.

Antti Heikkilä on monella tapaa poikkeuksellinen lääkärismies. ”Tutkimustulokset antavat jotain viitteitä” -pohdintojen sijaan Heikkilä käyttää yksinkertaista hyväpaharetoriikkaa. Asiat eivät ole vaalean tai tumman harmaita, vaan sysimustia ja vitivalkoisia. Monimutkaistuvassa tiedontäyteisessä maailmassa yksinkertaisille asioille näyttäisi olevan tilausta. Kukapa ei kaiken ristiriitaisen tietotulvan keskellä kaipasi elämäänsä edes jotain saareketta missä asiat ovat selkeitä. Ruokapöytä olisi kieltämättä mitä parhain saareke tähän.

Sunnuntaina on vuorossa eduskuntavaalit ja taas on mahdollisuus olla asioista jotain mieltä. Minulle ehdokkaan valinta tuntuu käyvän vuosi vuodelta vaikeammaksi. Olen taustaltani talousihminen, mutta viime viikolla jouduin lukemaan elämäni ensimmäisen sosiaalipolitiikkaa käsittelevän oppikirjan. Lisäksi Japanissa sattui vielä pari viikkoa sitten ydinvoimalaonnettomuus. Vähän liian monta tärkeää asiaa pitäisi äänestyskopissakin osata ottaa huomioon. Äänestyksen jälkeisille perinteisille vaalikahveille kaavani on kuitenkin onneksi jo selvillä. Aion juoda kupin kahvia ja syödä pullaa. Ainakin yhden ohuen viipaleen.

4 kommenttia:

  1. Hieno kirjoitus! Jokainen terveysvalistaja joutuu jollain tapaa ratkaisemaan oman ulosantinsa mustavalkoisuuden asteen ja miettimään seurauksia. Lähteäkö tavoittelemaan suurempaa ja nopeampaa suosiota selkeiden (usein mutkat suoriksi oikovien) ohjeiden avulla? Vai pitäisikö odottaa kärsivällisesti, että hössötykseen kyllästyneet ihmiset alkavat jossain vaiheessa kaivata enemmin objektiivista, pohdiskelevaa asiantuntemusta. Sellaista jonka kylkiäisenä tulee myös epäseksikästä "toisaalta mutta toisaalta" -jaaritusta. :)

    Itse näen tilanteen siten, että kansantajuisiksi tarkoitettuja kirjoituksia kannattaa maustaa mielikuvitusrikkaalla verbaliikalla, kunhan asiasisältö säilyy tarvittaessa jopa mälsänä, rehellisyyden nimissä. Tällaisellakin tiedolla on mahdollista lisätä rationaalista terveystietoisuutta. Se lienee kuitenkin tärkeintä ja kaikkien etu.

    On tosin myönnettävä, että konkreettisia muutoksia saadaan tehokkaasti aikaan hysteriaa lietsomalla. Se vain on toinen juttu, kuinka pitkäkestoisia ja hyödyllisiä nämä muutokset sitten ovat.

    VastaaPoista
  2. Kyllä kriittiselle ajattelulle on kaikenlaisen humun keskellä paikkansa. Ehdottomasti.

    Ravitsemus on yleisen keskustelun ja tieteenpopularisoinnin kannalta erityisen mielenkiintoista. Se on niin suosittua ja tutkimuksesta voi ainakin yrittää vetää suoria yhteyksiä arkielämään. Toisaalta juuri tämän takia kaikenlaiset erikoisetkin käsitykset saavat valtaa.

    Kuten Hannaa toteaa, niin jokainen joutuu valitsemaan kriittisyyden tason. Popularisointi ei ole helppoa mutta se on mielenkiintoinen laji. Todella vaikeistakin asioista voi hyvin retorisin keinoin tuottaa helposti ymmärrettävää ja omaksuttavaa tietoa. Siksi ravitsemuksesta kirjoittelu somessakin on varsin suosittua puuhaa.

    ____________________________________________

    Jos Twitterin kanssa on ollut ongelmia, niin samaa on tän kommentoinnin kanssa. Eilen yksi kommenttini hävisi. Nyt en saanut valita, millä nimimerkillä toimin.

    VastaaPoista
  3. Tattista palautteesta! Aiheesta olisi paljonkin lisää sanottavaa, mutta ehkä niistä mielummin lisää tulevissa kirjoituksissa...

    Tämän kirjoituksen oli siis lähinnä tarkoitus antaa yksi selitysmalli lisää sille miksi A. Heikkilä on niin suosittu. Tätäkään ilmiötä tuskin voidaan kuitenkaan yhdellä yksittäisellä selityksellä kuitata.

    Vaaleista mainitsin kirjoituksessa muussa yhteydessä, mutta ehkä Heikkilä-ilmiössä ja vaalien Soini-ilmiössä on jotain yhtäläisyyksiä nähtävisssä. Molemmat miehet puhuvat monimutkaisista asioista poikkeuksellisen yksinkertaisin sanakääntein.

    Täältä löytyy vielä yksi selitysmalli lisää Heikkilän medianäkyvyydelle ravitsemuskeskustelussa: http://bit.ly/h3bs4m ; Toimittajat tuppaavat tietenkin haastattemaan niitä, jotka tarjoavat hyviä otsikoita ja nasevia sitaatteja.

    Tieteen popularisointi on munkin mielestä tosi mielenkiintoista. Ois tosi hienoa jos oma osaaminen kehittyisi joku päivä siihen pisteeseen että osaisi antaa monimutkaisista asioista yksinkertaisia yhteenvetoja. Itse olen perusluonteeltani selkeästi taipuvainen toisaalta-toisaalta ajatteluun nopeiden johtopäätösten sijaan, mutta ehkä täältäkin vielä tulee nasevia kirjoituksia. Aika näyttää. Mielummin toki popularisoivia kuin populistisia.

    VastaaPoista
  4. Tekniikasta: Rönkläsin bloggerin asetuksia ja nyt pitäisi pystyä kaikkien kommentoimaan itse valituilla nimimerkeillä. Yhtään blogiin jätettyä kommenttia en ole poistanut. Toivottavasti kyse oli bloggerin väliaikaisesta teknisestä häiriöstä, muutoin lähtee blogin alusta kohta vaihtoon.

    VastaaPoista