perjantai 4. maaliskuuta 2011

Antioksidantit pillereistä vai ravinnosta?

Olen viime aikoina keskustellut usean terveydestään kiinnostuneen ihmisen kanssa antioksidanttilisistä. Kiinnostus antioksidanttipillereiden hyötyjä kohtaan on usein peräisin Internetin keskustelufoorumeilta, tämänkaltaisista terveyttä käsittelevistä blogeista, yksityisten antioksidanttihoitoja antavien lääkäriasemien nettisivuilta tai vitamiinipillerikauppiaiden mainoksista.   

Sairauksia ehkäiseviä ihmepillereitä?
Ajatus siitä että tiedemiehet olisivat pystyneet kehittämään pillereitä joita syömällä pystyy parantamaan vastustuskykyään, ennaltaehkäisemään sairauksia tai jopa hidastamaan ikääntymisen vaikutuksia on erittäin houkutteleva. Pilleri vain poskeen ja terveys lisääntyy. Kieltämättä erittäin kätevää.

Valitettava totuus kuitenkin on että lääketiede ei ainakaan vielä ole siinä pisteessä että tällaisia terveyttä tuovia pillereitä olisi olemassa. Vitamiinien, antioksidanttien ja hivenaineiden hyödyistä pillereinä syötynä on kovin vähän tieteellistä näyttöä. Ohessa Tiede-lehden erinomainen artikkeli joka summaa aiheen kansantajuisesti. Suosittelen lämpimästi artikkelin lukemista huolella.


Tiede-lehden artikkelin ydinkohdat:
  • runsaasti antioksidantteja sisältävä ravinto, varsinkin kasvikset ja hedelmät, suojaa sairauksilta
  • monipuolisesta ruoasta saatavan antioksidanttiannoksen täydentäminen pillereillä on hyödytöntä
  • vitamiinipillereistä ei ole kehnojen elintapojen paikkaajiksi 
  • suuret vitamiiniannokset voivat aiheuttaa terveyshaittoja

- "Selvä. Ei sitten syödä pillereitä vaan ravinnerikasta ruokaa, mutta mitä?"
Parhaan kattauksen antioksidantteja saa syömällä runsaasti erilaisia kasviksia. Ravinnerikkaan kasviksen tunnistaa parhaiten voimakkaasta väristä ja mausta. Eli pelkkää jäävuorisalaattia kurkkuviipaleilla ei kannata syödä salaattina päivästä toiseen, vaan sen sijaan valita eri värisiä kasviksia lautaselle mahdollisimman monipuolisesti. Esimerkiksi sipulin, persiljan, paprikan, appelsiinin ja mustikan koostumukset ovat hyvin erilaiset.

- "Vanha virsi. Lisää kasviksia. Aina ei kuitenkaan rehut maistu. Voisinko jotenkin helposti lisätä antioksidanttien saantia? Vähän niinkuin sen pillerin korvikkeeksi?"
Kuten sanottu, monipuolisuutta ei ravintoasioissa voita mikään. Alla kuitenkin neljä helppoa täsmävinkkiä antioksidanttien lisäämiseksi ravintoon.

Marjat
Ehkä kaikkein helpoimmin antioksidantteja saa lisättyä ruokavalioon syömällä enemmän marjoja. Yksinkertainen vinkki on esim. aina aamiaisella lisätä runsaasti erilaisia marjoja aamupuuron (tai aamiaisesta riippuen miksei myös aamumyslin, aamurahkan tai aamujugurtin) sekaan. Suomessa kaupan pakastealtaassa on runsas valikoima erilaisia marjoja ja tutkimusten mukaan pakastaminen ei juurikaan poista ravinteita marjoista. Aamuisen vitamiinipillerin voi myös kätevästi korvata itsetehdyllä marjamehudrinkillä, johon tulee vaikkapa ½ dl 100% tyrnimehua, ½ dl 100% karpalomehua, 1/2dl 100% mustaviinimarjamehua ja hiukan appelsiinimehua ja vettä jytäkkää perusmakua pehmentäväksi blandikseksi. Tällaisella kattauksella päivä lähtee todella ravinnerikkaasti käyntiin.

Vihreä tee
Erinomainen antioksidanttien lähde. Pari kuppia päivässä on todettu todella terveelliseksi.

Tumma suklaa
Kaakaopavut on erinomainen antioksidanttien lähde. Mitä tummempaa suklaa on, sitä enemmän siinä on kaakaota ja sitä vähemmän sokeria.

Yrtit
Herkullisen maun lisäksi erilaiset tuoreet yrtit ovat loistavia antioksidanttien lähteitä. Ruokiin ja salaatteihin kannattaa siis lisätä runsaasti erilaisia tuoreita yrttejä; basilikaa, tilliä, korianteria, ruccolaa, persiliaa tai ruohosipulia.

8 kommenttia:

  1. Kahvikaan ei muuten ole huono antioksidantti:
    http://abcnews.go.com/GMA/Health/story?id=1074559

    VastaaPoista
  2. Oho! Aika huikeeta että kahvi olisi amerikkalaisten merkittävin antioksidanttien lähde. Ja tee kakkonen. Olisin itse veikannut ketsuppia kolmoseksi tuon banaanin sijaan. Löytyykö sulta suoraa linkkiä tuohon tutkimukseen mihin juttu perustuu? Olisi hauska nähdä mitä muuta siellä on kärkipäässä. Onkohan suomalaisista koskaan tehty vastaavaa tutkimusta?

    VastaaPoista
  3. Käsittäkseni perustui kyselyyn jota ei ole julkaistu pitkänä tieteellisenä paperina. Kahvin antioksidanttijäljille pääsee esim. tämän artikkelin kautta
    http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11208940

    Amerikkalaisten kasvisten käyttö on vähäistä verrattuna jopa suomalaisiin, siksi kahvi nousee korkealle. Mutta koska suomalaiset käyttää paljon kahvia, ehkä se on meilläkin merkittävä lähde..

    VastaaPoista
  4. Hmm... Onkos näitä ihmetelty jo http://high-fat-nutrition.blogspot.com/2007/09/asterisk.html ? ;) pientä poikkeusta muuten ihan kauniiseen teoriaan?

    VastaaPoista
  5. Moi Valtsu, voisitko vähän tiivistää mitä ajat tuolla linkillä takaa?

    VastaaPoista
  6. Olen itsekin pihalla tästä, mutta ihmettelen tän aiheen osalta vain tiettyjä seikkoja. Näitä peruskysymyksiä... Miksi pilleriantioksidantit ei toimi pillereissä, jos ne kasviksissa toimii? Miksi kasvisten rajoitus voi tuottaa antioksidanttivaikutuksen? Elimistö myös pyrkii monista antioksidanteista eroon. Ceevitamiinin on näytetty estävän liikunnan hyötyjä jne. Suklaan katekiini taisi jotenkin häiritä kilppariakin jne

    Näistä on keskustelua esim karppausfoorumin rekisteröityneille näkyvässä Peterin The Asterisk -ketjussa ja esim Whole Health Source blogin viimeaikaisissa kirjoituksissa.

    VastaaPoista
  7. Valtsu:
    - En ole niin perehtynyt että osaisin kommentoida noihin c-vitamiini- ja katekiinikysymyksiin.
    - Linkkaamassani tiedelehden jutussa haastatellut asiantuntijat antoivat muutamia mahdollisia selityksiä sille miksi antioksidantit eivät vaikuta pillereissä odotuksien mukaisesti:

    Antti Aro:
    1) "Ruoasta saadun määrän moninkertaistamisesta ei yksinkertaisesti ole ilmeisesti hyötyä."
    2) "Toinen vaihtoehto on vitamiinien yhteisvaikutus. Ruoassa vitamiinit ovat tasapainoisena sekoituksena. Värikäs beetakaroteeni on ihmiselle tarpeen, mutta ei ehkä antioksidanttina. Hedelmissä ja kasviksissa piilottelee valtava joukko muitakin terveyttä edistäviä ravintoaineita, jotka suojaavat myös beetakaroteenia hapettumiselta. Ilman apureita se on kenties tehoton."

    Jussi Huttunen:
    3)"Sekin on mahdollista, että olemme koko ajan veikanneet väärää hevosta. - Porkkanassa on paljon muutakin hyvää kuin beetakaroteeni. Ehkä ratkaiseva tekijä onkin jokin muu. Esimerkiksi beetakaroteenin sukulaisia, muita karotenoideja, tunnetaan yli 600."

    Eli kansankielellä sanottuna; tiede ei taida olla vielä siinä pisteessa että niitä kasvisten vaikutuksia osattaisiin laittaa sinne pillereihin.

    VastaaPoista
  8. Patrik Borgin blogikirjoitus samasta aiheesta:

    http://patrikborg.blogspot.com/2011/08/antioksidantteja-paljon-on-kai-hyva.html

    VastaaPoista