tiistai 8. maaliskuuta 2011

Hajautusta ravintoportfolioon

Elämme epävarmoja aikoja. Ravintoanalyytikot tuottavat kiihtyvällä vauhdilla uutta dataa ja yksittäisten ravintoaineiden indeksit pomppivat villinä ylös ja alas.

Omega-3 -rasvahappojen terveellisyysindeksi on viime aikoina ollut kovassa nosteessa. Samoin D3-vitamiinin. Viljat syöksyvät nyt jo kolmatta vuotta jyrkästi alaspäin ja myös aiemmin tasaisen vakaan ruisleivän volatiliteetti on kasvanut. Kehittyvien markkinoiden goji-marjat tekevät huikeaa nousua ylöspäin, mutta voi olla että nousutrendi jää lyhyeksi. Huomioitavaa on että tasaisen varmat kotimaiset marjat ovat nyt myös saaneet uutta nostetta kehittyvien markkinoiden marjojen vanavedessä.

Puolen vuoden päähän on tässä markkinatilanteessa kuitenkin vaikea ennustaa. 20 vuoden päästä terveellisyysindeksit näyttävät todenäköisesti aivan erilaisilta kuin nykyään. Analyysini pohjalta suosittelen epävarmassa ravintoainetilanteessa kohtuullisuutta yksittäisten ruoka-aineiden painotukseen ja erittäin laajaa hajautusta portfolioon. Näin ravinto-osinkoa saa tasaisesti useasta eri lähteestä ja riskit mahdollisesti muuttuvassa markkinatilanteessa jäävät minimaalisiksi.

Kirjoittaja on ravintoasioista kiinnostunut rahoitusalalla työskennellyt kauppatieteiden maisteri

5 kommenttia:

  1. Virkistävä uusi tuttavuus, pitää laittaa seurantaan. Sijoituskohteena terveys vaatii kärsivällisyyttä - isoillakaan sijoituksilla ja riskeillä on yleensä hankala saada merkittäviä lyhytaikaisia voittoja.

    VastaaPoista
  2. Hei tännehän on tullut kommentteja! Kiitos paljon kaikille kannustuksesta. Kiva kuulla että tykkäsitte tekstistä.

    Reijolle tiedoksi että idea tekstiin itseasiassa tuli kun luin sinun mainiosta rasva-analyystäsi (http://www.pronutritionist.net/rypsisadon-hedelmia/) lauseen: "“Ravitsemustieteilijä onkin parhaimillaan, kun ei kavahda ristiriitaista tietoa, eikä yritä esittää lopullista totuutta.”
    Tämän jälkeen katseeni sitten osui pöydällä lojuvaan pankin asiakaslehteen.

    VastaaPoista