maanantai 16. toukokuuta 2011

Terveyden edistäminen ja lätkä-empowerment

Empowerment on termi jota käytetään terveyden edistämisen kirjallisuudessa tiuhaan. Empowermentin ydin on pyrkimys auttaa ihmistä löytämään omia voimavarojaan ja ammentamaan voimaa positiivisista kokemuksista. Empowerment on käsitteenä läheisessä yhteydessä psyykkiseen hyvinvointiin, itsetuntoon ja kykyyn päästä yli erilaisista ongelmista. Esimerkiksi päihdeongelmaisia, syrjäytyneitä ja mielenterveysongelmaisia pyritään usein tukemaan empowermentin onnistumisten kierre -filosofian pohjalta. Kaikenlainen terveyden edistämiseen liittyvä työ käsitetäänkin nykyisin yhä useammin (tiedon jakamisen tai neuvomisen sijaan) empowerment-ideologian kautta. 

Eilinen ilta oli monelle suomalaiselle poikkeuksellinen. Itse en varsinaisesti ole mikään kovin innokas penkkiurheilija, ja minua myös todella ärsyttää että tavallisten ihmisten terveyden edistämiseen tarkoitettuja liikuntamäärärahoja syydetään Suomessa niin paljon huippu-urheilun tukemiseen. Eilinen jääkiekko-ottelu kuitenkin muistutti, mitä huippu-urheilu voi parhaimmillaan tarjota; huikeaa draamaa ja vaikeuksien kautta voittoon -kokemuksia. 

Eilen moni suomalainen koki poikkeuksellisen empowerment-kokemuksen. Vaikka ei itse kentällä tullut luisteltuakaan, niin aina voi ajatella että ME voitimme. Monen maailman kolhuja kokeneen ihmisen elämässä eilisen kaltaiset riemukkaat onnistumisen hetket ovat todella harvinaisia. Voitonjuhlissa usein kuultavaa J. Karjalaisen sankarit-laulua saa ainakin minun puolestani ihan jokainen luistimia omistamaton oman elämänsä sankarikin laulaa täysillä mukana.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti